Kanin fakta

Här får du veta hur du ska sköta din kanin eller den du ska skaffa ! Jag hoppas detta hjälper dig, mejla mig om du vill veta mer. C:

Mat & Dryck:
Vissa ger sina kaniner mat två gånger om dagen, jag gör det till exempel. En vuxen kanin under 3kg ska ha cirka 1dl pellets per dag. Större raser ska ha en större mängd. Hö ska kaninen alltid ha tillgång till. Hur mycket den en äter. Även färskt vatten som du byter en eller två gånger om dagen. På sommaren kan det vara bra att ha både en vattenskål med vatten och en vattenflaska. På vintern räcker det med en flaska (OBS! Om din kanin ej dricker ur flaska, ta en skål.)

Städning: Buren städar du en till två gånger i veckan. Beroende på hur mycket din kanin skräpar ner och hur många kaniner det finns i buren. När du städar din bur tar på bort allt spån, halm, hö som finns och sedan skrubbar du väggarna och golvet om det behövs. Du diskar även ur matskål och vattenflaska ordentligt. Sedan fyller du på med nytt bomaterial och lägger tillbaka allt precis som det var.

Diarré: Om din kanin har ”fejk” diarré och det varar i över två dygn kan du ge den endast hö och vatten ett tag tills det slutar. Sen kan du ge den pellets igen, men om det kommer tillbaka bör du kontakta en veterinär! Om din kanin har riktig diarré (allt kommer ut flytande) ska du på en gång ringa till en veterinär då din kanin kan du på mindre en ett dygn. Detta är dock väldigt ovanligt.

Buren & Inredning: Minsta tillåtna yta på en bur för en kanin under 3 kilo är 100x50x50 (Längd, bredd, höjd), för en kanin mellan 3-5 kilo gäller måttet 120x60x60, och sen för raser över 5 kilo är det 140x70x70 som gäller. Dock rekommenderar jag att buren är bra mycket större en det där! En kanin ska ha en matskål, vattenflaska/skål, pinne, och ett hus/sitthylla i buren och inredningen ska aldrig ändras. En pinne för kaninen att bita på är ett  måste då kaninen får väldigt ont i munnen och kan inte ens öppna den om tänderna blir för långa. En sitthylla är också ett måste (enligt jordbruksverkets bestämmelser), men jag använder ett hus och där finns det ju ett tak. Det tycker jag är bäst – för då kan kaninen gömma sig i huset om den blir rädd eller liknande. Som bomaterial använder du spån till inne kaniner och spån och halm till utekaniner. Halmet värmer kaninen så att den inte fyrser på kalla vinterdagar eller nätter. Hö värmer inte!

Inne & ute: Vad vill du ha, inne eller utekanin? Om du köper en unge kan du själv bestämma vad det ska vara. Men köper du en ung/vuxen kanin ska du ha den som den var förr. Men kan man ha som väldigt många att man har sin kanin inne i ett förråd eller inne i en innebur på vintern men inne på sommaren. Det är väldigt smart och kaninen fyrser inte. Dock är det bäst att ha kaninen inne/ute året om. Men en utebur ska alltid stå på ben! Står den på marken under vintern fryser kaninen och detta kan leda till döden. Tänk även på att en innekanin aldrig ska ha buren vid ett element eller fönster, inte heller vid sladdar.

Kaninparning: Innan du parar din kanin måste du fråga dig själv, har jag tid med kaninungar? Kan jag ta hand om dom om jag inte hittar nya hem till ungarna? Har jag plats i så fall? Massa frågor finns att ställa. Och om dina frågor inte är ”Ja, jag har tid, plats och pengar” så är det ingen bra ideé att para dina kaniner. Din kanin hona ska vara mellan 7-9 månader innan hon får ungar, det är den bästa åldern. Hon blir könsmogen vid fyra månader, men det är mycket bättre att vänta några månader till. Hanen ska vara könsmogen han med, och när han ”surrar” vid honan vet man att han är redo att para sig. Du flyttar in honan till hanen ett tag tills du sett att dom parat sig. Om du vill kan du ha kvar honan där ett tag, som vissa har. Annars kan du flytta in honan till sig igen. Efter cirka en månad kommer ungarna att födas, och innan det ska du flytta in en bolåda till honan. Hon bestämmer själv om hon vill göra boet innan för eller utanför lådan. Ge honan extra mycket halm och hö att bygga bo av. Tänk även på att inte röra honan när hon börjar bygga boet! När ungarna är födda lockar du bort honan från boet, och sätter henne i en transport bur eller liknande. Sedan gnuggar du in händerna i mammans päls ordentligt och kollar i boet så att inga ungar ligger döda där – gör någon det, ta bort den ungen! Sen lägger du försiktigt tillbaka mamman. Var alltid långsam och försiktigt, för om honan blir stressad kan hon bita ihjäl ungarna.

En & flera kaniner: Kaniner är kolonidjur och lever gärna ensamma. Dom nöjer sig med att vara med sin matte hela dagarna. Vissa kaniner trivs två och två, dock fungerar en kastrerad hane och hona bäst ihop. Två hanar bråkar oftast med varandra, samma sak med honor. Men vissa honor funkar väldigt bra tillsammans. Om du ska ha två kaniner ihop är det bäst att ha två syskon. Du släpper ner dom samtidigt i buren, så att inga av dom har markerar revir. Om två kaniner börjar bråka med varandra – ska du inte låta dom vara med varandra igen, då ska du separera dom ifrån varandra. Då kaniner kan vara rätt agressiva mot varandra. Om du känner att du har mycket tid för din kanin är en kanin det bästa. Men om du inte har det, men ändå gärna vill ha en söt lurvtuss hemma kan två vara det bästa. Då håller dom varandra sällskap medan du inte är där.

Övrigt: Kaniner lever i 7-9 år, men de kan leva upp till 15 år! Små raser lever längre en stora raser. Kaniner andas 50-60 andetag på en minut. Deras hjärta slår 120-140 slag på en minut. Det finns runt 100 olika kaninraser.


Här ligger Wilma i sin lilla transportbur.

Här är en bild på min sötnos Wilma i transportburen.

(\__/)
(='.'=)
(")_(") //Jonna


Kommentarer
Postat av: Fia

Hej, Vilken trevlig blogg! Mycket bra information att läsa. Vi har nyss bytt torrfoder (pellets) till vår kanin, hur märker jag om kaninen inte tål den nya sorten, eller blir allergisk?

2011-08-04 @ 06:56:02
Postat av: Catta

Vilken härlig bild på Wilma! Jättefin blogg, bra jobbat. Ska bli intressant att läsa mer :-)

2011-08-04 @ 11:03:46
Postat av: Jonna

Fia: Om en kanin inte tål saker så kan den bli hängig, den kan få rinnande ögon, bajsa lösbajs. Om det blir så får du prata med en veterinär. Men jag har aldrig hört om att någon kanin inte tål pellets, men det kan va så att den inte gillar pelletsen och inte äter den. Hoppas den gillar och tål den nya pelletsen!

Catta: Tack för att du gillade bilden! Vad kul att du tyckte bloggen var intressant.



(\__/)

(='.'=)

(")_(") //Jonna

2011-08-05 @ 20:18:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0